I. Osman - Osman Gazi

20 Ağustos 2017
I. Osman - Osman Gazi
  • I. Osman - Osman Gazi
    I. Osman - Osman Gazi</a>)
    1. Osmanlı Padişahı
    Lakapları: Gazi
    Bey
    Tam Adı: Gazi Osman Bey
    Hüküm Süresi: 17 Ocak 1299 – 29 Temmuz 1326 (27 Sene)
    Sonra Gelen: Orhan Gazi
    Biyografi
    Eş(ler)i: Malhun Hatun
    Çocukları: Orhan Bey
    Pazarlı Bey
    Çoban Bey
    Hamid Bey
    Alaeddin Bey
    Melik Bey
    Savcı Bey
    Fatma Hatun
    Babası: Ertuğrul Gazi
    Annesi: Halime (Haime) Hanım
    Doğum: 1258
    Söğüt
    Ölüm: 1 Ağustos 1326
    Bursa
    Defin: 1326
    Bursa
    Dini: İslam
     Osman Bey Osmanlı Devleti'nin ve Osmanlı Hanedanı'nın kurucusu ve başlangıcıdır. Beyliğin kurucusu olduğu için devletin adı Osmanlı Devleti olmuştur. Kendisinin diğer isimleri olan Kara Osman, Fahruddin ve Mu'inüddin kullanılan isimlerindendir.


    Osman Gazi(top)

     Osman Bey 1258 yılında Söğüt'te yada Osmancık'ta dünyaya gözlerini açtı. Babası Ertuğrul Gazi annesi Halime Hatun'dur. Ertuğrul Gazi'nin 3 oğlundan biridir. 23 yaşında babasının yerine geçen Osman Bey sırasıyla önce Kastamonu'daki Çobanoğulları'na sonra da Kütahya'daki Germiyanoğulları'na bağlıydı. Onlar da Selçuklu Devleti'ne bağlıydılar. 1280 yılında Selçuklu vezirlerinden Ömer Abdülaziz Bey'in kızı Mâl Hatun ile evlenir. 1289 yılına doğru Şeyh Edebali'nin kızı Rabia Bâlâ Hatun ile evlenince nüfuzu daha fazla ve kudreti de artmış oldu.

    Beyliği(top)

     1281 yılında babası Ertuğrul Gazi vefat edince beyliğin başına geçti. Bir görüşe göre Selçuklu Sultanı II. Gıyaseddin Mesud'un 1284 yılında Söğüt ve çevresini Osman Gazi'ye verirken yanında hediye olarak ak sancak, tuğ ve mehterhane vererek kendisine uç beyi yapmıştır. Koyunhisar kalesini fethetmesi ve Dursun Fakih'e adına hutbe okutturması beyliğinin bağımsızlığının ilanı niteliğindedir.

    Fetihleri(top)

     Osman Gazi'nin bizans şehirlerini birer fethetmesi üzerine biizanslılar Osman Gazi'yi öldürmek için pusu kurdular. Bizanslıları kendi oyununa düşürerek pusu Kuran-ı Kerim Osman Gazi bizansa bir darbe daha vurarak beyliğinin hızla büyümesi yolunda Yarhisar ve Bilecik'i fethetti. Beyliğinin merkezini Bilecik'e taşıdı. Fitne çıkaran Yarhisar tekfurunun kızı Nilüfer'i (Holofura'yı) oğlu Orhan Bey ile evlendirdi.

    Beyliği Ele Geçirmesi(top)

     Bazı anlatımlara göre Ertuğrul Gazi öldükten sonra amcası Dündar Gazi ile birlikte taht savaşına girmiştir. Dündar Beyi'i aşiretin ileri gelenleri desteklemekteydi. Osman Gazi'yi ise genç yiğitler ise desteklemekteydi. Bu çatışmanın ne kadar sürdüğü bilinmemekle birlikte Osman Gazi üstün gelmiş ve düşmana yapılan seferlere karşı çıktığı bahanesiyle Dündar Gazi'yi bir ok atımı ile öldürerek beyliğin başına geçmiştir.

     Diğer bir anlatıma göre Gündüz Alp onu yakalayıp Selçuklu sultanına göndermiştir. Selçuklu sultanı Osman Gazi'nin terbiyesini ve yetişmesini beğenir. Selçuklu sultanı onu el ve onay alması için Hacı Bektaş-ı Veli'ye göndermiştir. Hacı Bektaş-ı Veli onu çok büyük bir misafirperverlikle karşılamış kendi başındaki tülbentini adeta taç giydirir gibi tekbir ve dualar ile Osman Gazi'nin başına sarmıştır. Hacı Bektaş-ı Veli Selçuklu sultanına hitaben yazdığı mektupta Osman Gazi'ye methiyeler yazmış ve övmüştür.

     Selçuklu sultanının mektubu okuduktan sonra "Buna yüce bir mansıp veresüz" dediği bilinir. Osman Bey Söğüt'e döndüğünde Sultan ona tuğ, tablhane, altın başlı sancka gönderip onu ödüllenmiştir. Bazı tarihçiler Osman Bey ile Dündar Gazi arasında hiçbir çatışma olmamış gibi göstermektedir. Bunun sebebi Dündar Bey'in bir savaşta ölmüş olması ihtimalidir ki bu ihtimal kuvvetlidir. Yine bazı muharebeciler Gündüz Alp'inde Domaniç Muharebesi'nde şehit olduğunu ve Osman Gazi ile hiçbir çatışma içerisine girmediğini söylemektedirler.


    Toprakları(top)

     Babasından aldığı 4.800 km² toprağı 16.000 km²'ye çıkaran Osman Bey'in bugünkü haritalara göre varlıkları: Bilecik, Eskişehir merkez, Sakarya'ya bağlı Geyve, Akyazı ve Hendek, Kütahya-Domaniç ve Bursa ilinin Mudanya, Yenişehir ve İnegöl ilçelerini kapsıyordu.

    Devrin Alimleri(top)

     Osman Gazi devrindeki önemli ilim adamlarını hatırlatmakta yarar var; Mevlana, Şeyh Edebali, Dursun Fakih, Hattab bin Ebi Kasım Karahisari, Şeyh Muhlis Baba, Şeyh Aşık Paşa, Şeyh Ulvan Çelebi, Şeyh Hasan Çelebi ve Baba İlyas...

  • Yükleniyor...
  • Yükleniyor...
  • Yükleniyor...