İstanbul Ayasofya Müzesi
Evliya Çelebi, 24 Ekim 2017
Seyahatname:
Dünya mimarlık tarihinin günümüze kadar ayakta kalmış en önemli anıtları arasında yer alan Ayasofya; mimarisi, ihtişamı, büyüklüğü ve işlevselliği yönünden sanat dünyası açısından önemli bir yer teşkil etmektedir.

Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğu’nun İstanbul’da yapmış olduğu en büyük kilise olup aynı yerde üç kez inşa edilmiştir. İlk yapıldığında Megale Ekklesia (Büyük Kilise) olarak adlandırılmış, 5. yüzyıldan itibaren ise Ayasofya (Kutsal Bilgelik) olarak tanımlanmıştır. Ayasofya Doğu Roma İmparatorluğu boyunca hükümdarların taç giydiği, başkentin en büyük kilisesi olarak katedral işlevi görmüştür.

Birinci kilise, İmparator Konstantios (337-361) tarafından 360 yılında yapılmıştır. Üstü ahşap çatı ile örtülü, uzunluğuna gelişen (bazilikal) planlı birinci yapı, İmparator Arkadios’un (395–408) karısı İmparatoriçe Eudoksia ile İstanbul Patriği İoannes Chrysostomos arasında çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle, patriğin sürgüne gönderilmesi üzerine 404 yılında çıkan halk ayaklanması sonucunda yakılıp yıkılmıştır.

(Bugün patriğin mozaik tasviri, Ayasofya’nın kuzey tymphanon duvarında görülebilmektedir.)

Günümüzde ilk kiliseye ait herhangi bir kalıntı bulunmamakla birlikte, müze deposunda bulunan Megale Ekklesia damgalı tuğlaların bu yapıya ait olduğu düşünülmektedir.

İLGİLİ SEYAHATNAMEYİ İNCELEMEK İÇİN TIKLAYIN
    Görüntülenebilecek yorum bulunmuyor.
  • Kategori:
    Müzeler
    Seyyah:
    Evliya Çelebi
    Tarih:
    24 Ekim 2017
    Görüntüleme Sayısı:
    1,909
    Yorum Sayısı:
    0

    EXIF Verisi

    Vesika Boyutu:
    446 KB
    Vesika Türü:
    image/jpeg
    Genişlik:
    2560px
    Yükseklik:
    1536px
    Açıklık:
    f/2.6
    Marka:
    SAMSUNG
    Model:
    GT-I9060
    Tarih / Saat:
    2015:04:21 12:31:22
    Pozlama Süresi:
    1/1960 sec
    ISO Hız Oranı:
    ISO 50
    Odak Uzaklığı:
    3.31 mm
     

    Not: EXIF verisi sadece geçerli vesika biçimlerin verisini saklar. Resim yükledikten sonra değiştirilmiş (çevrilme, döndürme, kırpma gibi işlemlerden geçmiş) olabilir.