Otlukbeli Savaşı

'Osmanlı Olayları' forumunda Hünkar tarafından 10 Ağustos 2017 tarihinde açılan konu

Takvime Eklendi: 11-08-17
  1. Hünkar

    Hünkar El Muzaffer Daima
    El Muzaffer Daima

    Katılım:
    3 Ağustos 2017
    Mesaj:
    177
    Alınan Beğeniler:
    30
    Ödül Puanları:
    28
    Şehir:
    Payitaht
    Fatih-Sultan-Mehmet.jpg

    Fatih Sultan Mehmed Han'ın Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan ile 11 Ağustos 1473'te girmiş olduğu muharebenin adıdır Otlukbeli Muharebesi.

    Fatih Sultan Mehmed İstanbul'u fethettikten sonra Trabzonu da alarak Pontus Rum Devleti'ni yıktı. Bu iki olaydan sonra Fatih Sultan Mehmed İslam aleminde büyük bir nama ulaşarak Uzun Hasan'ı rahatsız etmeyi başardı.

    Uzun Hasan ise Osmanlı Devleti'nden Trabzonu istedi. Tek başına Osmanlı'yı yıkamayacağını anlayan Uzun Hasan papa, venedik ve napoli ile ittifak yoluna gitti.

    Venediklerin yardımı karşılığında, Karadeniz'de istedikleri gibi gemi yüzdürmek, Mora, Midilli, Ağrıboz ve Argos'ın da iadesi yapılacaktı.

    otlukbeli-savasi.jpg

    Osmanlı'nın topraklarını himaye eylediği tek devlet Akkoyunlu değildi. Karamanoğlu ve Candar beyleri de bu ittifaka dahil oldular.

    Uzun Hasan'ın bu faaliyetlerini önceden tahmin eden Fatih batıdan gelecek olan saldırılara karşı Rumeli ve İstanbul'daki asayişi dahada artırdı. Rumeli'nin yönetimini şehzade cem sultana verdi. Mısır memlükleriyle ittifak kurarak Akkoyunlularla ittifak yapmasını önledi. Venedik ile Akkoyunlu arasındaki anlaşmayı bozmak isteyen Fatih'e Venedik'in teklifi Ağrıboz adasını istemek olunca Fatih vazgeçti.

    Venedikliler, Uzun Hasan'a yardım etmek için Napoli, Rodos, Papalık ve Kıbrıs donanmalarıyla birlikte Akdeniz ve Ege sahillerindeki Osmanlı şehirlerinden Antalya ve İzmir şehir ve kalelerini yakıp yağma ettiler.

    Karamanoğlu İbrahim 1464'te ölünce oğulları kavgaya tutuştular. Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'ın yardımıyla İshak Bey Karamanoğlu beyliğinin yeni beyi oldu. Bunun üzerine diğer oğlu Pir Ahmed Bey, Fatih'ten yardım istedi. Fatih'in yardımıyla Karamanoğlu Beyliği, Pir Ahmed Bey'in oldu.

    Pir Ahmed Bey bir süre sonra Venedikle anlaşma yapınca Fatih Sultan Mehmed Han bu duruma çok sinirlendi ve Karaman üzerine yürüdü. Karaman ve Konya alınarak Osmanlı'ya bağlandı. Karaman halkı İstanbul ve daha nice Osmanlı mülküne göç ettirildi.

    Pir Ahmed Bey ise Akkoyunlu hükümdarı Uzun Hasan'a sığındı. Akkoyunlular ile arası hazır daha açılan Osmanlı, Avrupa ve Anadolu yolunda topraklarını genişletirken Akkoyunlular ise İran, Doğu Anadolu ve Kafkasya üzerinde hakimiyet kurmuştu.

    islamic_states_1450_lg.jpg

    Bu iki büyük devlet arasındaki ilişkiler sebebiyle artık savaşmak zorunlu hale gelmişti.

    Otlukbeli mevkiinde 11 Ağustos 1473 tarihinde yapılan bu büyük muharebede Uzun Hasan'ın kuvvetli atlı birliklerinin karşısında devrin en gelişmiş topları ve en kuvvetli ordusu bulunmaktaydı. Osmanlı Ordusu Uzun Hasan'ın ordusunu birkaç saat içerisinde dağıttı.

    Bu savaştan sonra Akkoyunlular bir daha kendini toparlayamadı. Fatih Sultan Mehmed böylece Akkoyunlu tehlikesini önlemiş oldu. Güneydeki en güçlü devlet olan Memlükler ile birçok sorun yaşandığı halde Fatih'in bu devletle sıcak bir savaştan kaçınmıştır.
     
  2. Agâh Efendi

    Agâh Efendi Defterdar
    Defterdar

    Katılım:
    10 Ağustos 2017
    Mesaj:
    5
    Alınan Beğeniler:
    5
    Ödül Puanları:
    3
    Günün anlam ve önemini belirttiğiniz için size şükranlarımı sunuyorum hunkarim
     
    Hünkar bunu beğendi.